מה היינו עושים בלי שולחנות אוכל. הם האורים והתומים של הקולינריה בכל בית, קולטים אליהם סירים ומחבתות, כלי אוכל וגם זוכים לפרגונים ועיצובים מיוחדים בשבתות ובחגים. שולחנות אוכל זה הדבר הכי חשוב לגיבוש של כל משפחה. כולם יושבים מסביב לשולחן ממש כמו שהיו נוהגים פעם במשתה של אבירים, רק שבניגוד אליהם הם לא עורפים למחרת ראשים….
הטרנד הכי גדול היום של שולחנות אוכל הוא הנפתחים והקבועים. אומנם לא כל בית יכול לקלוט שולחן ארוך מאוד, אבל מי שיש לו שטח גדול בפינת האוכל ישמח להציב בו שולחן דמוי שולחן פיקניק מעץ טבעי, או שולחן אבירים ארוך מעץ מלא. הרגליים מלוכסנות או עבות מאוד. יש דגש על עיצוב השולחן וכבר מזמן יצאנו מהפונקציונאליות שלו.
לכל סגנון עיצוב יש את שולחנות האוכל שמתאימים לו, שהם בעלי אפיונים שמהם בנוי הסגנון הזה. יש כמה סגנונות מובילים ולכל אחד מהם השולחנות המתאימים: סגנון קלאסי, מודרני, כפרי שיכול להיות גם פרובאנס, שבאי שיק או טוסקנה. יש סגנון תעשייתי שהוא דומה לסגנון המודרני. יש סגנון סקנדינבי ושי גם סגנון ים תיכוני שלוקח מפה ומשם ועושה מיקס לבית מהמזרח התיכון.
איך בוחרים שולחנות אוכל?
מה שקובע איזה שולחנות אוכל קונים, זה ראשית המידות שלהם. זה כמו לרכוש מקרר, מודדים את השטח ואז יודעים מראש מה צריך להיות גודלו של השולחן. יש כאלה שהולכים על שולחן בגודל קבוע ויש כאלה שיש להם הרבה אורחים תמיד, והם יבחרו בשולחן נפתח שיכול לשרת אותם גם בימים רגילים וגם בימים שהם מארחים.
בדרך כלל הגודל הסטנדרטי של שולחן אוכל בכל בית הוא ל-8 או ל-12 סועדים. לעתים זהו מספרם של בני הבית, ונוסף לשולחן אוכל בגודל הזה, רוכשים גם שולחן נפתח לימים מיוחדים של הרבה אורחים כמו ליל הסדר ועוד.
כאשר מדובר בשולחן נפתח, גם הוא מוגבל מבחינת כמות הסועדים שלו, אבל הוא יותר מתאים לפינת אוכל קטנה שאין בה הרבה מקום. סביר להניח שכאשר יהיה איזה אירוע בבית הזה, ייפתח השולחן בסלון שהוא בדרך כלל הרבה יותר גדול מכל פינת אוכל בבית ישן ממוצע.
שטח פינות האוכל אז והיום
בבניינים ישנים שנבנו בארץ בשנות החמישים, ויש הרבה כאלה, גודלה של פינת האוכל לא גדול במיוחד. זו בדיוק הסיבה שאת האירוח עושים בסלון שבדרך כלל אין בינו ובין פינת אוכל כזו בשיכונים של עמידר שום דלת, אלא רצף אחד.
היום בונים אחרת. דווקא לפינת האוכל נותנים מקום גדול יותר ואילו מקטינים את החדרים. כל זה באמת מתוך מחשבה שיהיה מקום לכל מיני סוגים של שולחנות אוכל להרבה אנשים, כמו שצריך לפעמים.
כך יוצר שבדירות הקטנות של פעם בדרך כלל אירחו סעודות בסלון ואילו היום מארחים גם בפינת האוכל שהיא תמיד צמודה לסלון וגם לא רחוקה מהמטבח, כדי שהוא יוכל לשרת אותה מהר.
היום יש קאמבק גם לשולחנות עץ קטנים לקפה. הם מצופים בדרך כלל בפורמייקה צבעונית כמו שעשו אותם בשנות ה-50-70 שאלה שנות הוינטאג’. הקווים ישרים, המשטח עגלגל או אובאלי, יותר רך מהסגנון המודרני, אבל לא בסגנון קלאסי. בבית בסגנון הזה שולחן האוכל יהיה תמיד עתיק, תמיד חום כבד, עם פיתוחים, רגליים מגולפות עם פילים וראשי אריות מתחת לשולחן. הסגנון הקלאסי לוקח את הרהיטים מהטירות והארמונות ועושה להם ורסיה מודרנית.
כמה שולחנות אוכל צריך כל בית?
בכל בית יש כמה שולחנות אוכל, המבטאים את סדר היום של כל אחד. יש כאלה שמניחים גם בחדר השינה שלהם שולחן אוכל קטן, או יותר נכון שולחן קפה, ליד כורסא נוחה, אם לפעמים הם רוצים לשבת לבד, לקרוא ספר ולשתות קפה, אותו מן הסתם הם יניחו על שולחן אוכל קטן וחמוד.
שולחן אוכל קטן כזה יהיה גם בפינות בסלון, אפשר להשתמש עליו עם כלי אוכל והוא בנוי לזה. שולחן אוכל יהיה תמיד גם במטבח לארוחות בוקר.
היום להרבה שולחנות אוכל יש מראה של וינטאג’, שולחנות עגולים או נפתחים או מעץ מלא ומפורניר בדיוק כפי שהיו מייצרים פעם.
שולחן אוכל חשוב לומר, חייב להיות עשוי מעץ מלא ולעמוד בלחות וחלילה רטיבות אם נשפך משהו ולכן יש הרבה שולחנות אוכל מזכוכית שקל לנגב אותה, או מצופים פורמייקה שגם היא ציפוי שקל לנגב ממנו כתמים.
שולחנות אוכל עגולים לבית בסגנון כפרי
שולחנות אוכל עגולים היו מאוד פופולריים בשנות הששים, והיום הם עושים קאמבק גדול מאוד. הם מתאימים לבית שמעוצב בסגנון כפרי. בית עם ספות שקועות בצבעי אדמה, וילונות מפשתן או כותנה, שטיחים בעבודת יד, הרבה כריות על הספות, כורסא שנעשתה בעבודת יד, שולחן עגול קטן בסלון וגם שולחן גדול בפינת אוכל. המשמעות של לשבת יחד בעיגול היא עצומה והיא הרבה יותר מקרבת מאשר לשבת מסביב לשולחן מרובע או מלבני. כאשר מדובר למשל על אנשים המברכים זה את זה לפני האוכל, הרי הקרבה של הישיבה מסביב לשולחן עגול היא הרבה יותר מכילה ומגבשת מאשר לשבת אחד מול השני. אפשר אפילו להחזיק ידיים כאשר יושבים במעגל.
לשולחן פינת אוכל עגול בדרך כלל מצוותים כיסאות מקש קלוע או מעץ לא מעובד, בצבעים שונים. השולחן עצמו יכול להיות בצבע טבעי, אבל גם בירקרק, כחלחל או טורקיז. כיוון שבית בסגנון כפרי עושה שימוש בחומרי הגלם של הסביבה כמו ברזל, עץ, זכוכית ואבן, הוא גם צובע את הבתים בצבעים של הנוף והכחול והירוק והטורקיז זה של הטבע והשמיים.